Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

10 Βήματα για να κάνετε την πρώτη σας Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα


Με τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) να έχουν κυριολεκτικά εισβάλλει στη ζωή μας, ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής κοινότητας έχει στραφεί στη δημιουργία εφαρμογών που κάνουν χρήση των δυνατοτήτων των τηλεφώνων αυτών, όπως είναι η κάμερα, το gps, το ίντερνετ κτλ.
Για πολύ κόσμο ακούγεται κάτι σαν πυρηνική φυσική η δημιουργία μιας εφαρμογής για smartphone. Σε αρκετές περιπτώσεις και ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εφαρμογής, μπορεί να είναι μία όντως χρονοβόρα και απαιτητική από θέμα γνώσεων διαδικασία. Μπορεί όμως ένας χρήστης με βασικές γνώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές να κάνει μια απλή εφαρμογή;

Η απάντηση είναι ναι! Για αυτό και αποφασίσαμε να συνοψίσουμε κάποια βασικά βήματα που θα χρειαστούν για να υλοποιήσει κανείς το πρώτο του πόνημα για κινητά τηλέφωνα.

1. Να επιλέξει σε ποια κατηγορία smartphones προτιμά να διαθέσει την εφαρμογή του. Οι πιο σημαντικές επιλογές από άποψη μεριδίου αγοράς,  αφορούν στα κινητά και tablets της Apple (iPhone, iPod Touch, iPad), στα κινητά και tablets με λειτουργικό Android και στα Windows Phones. Κάθε εταιρεία αντίστοιχα (Apple, Google, Microsoft) απαιτεί να προγραμματίσεις την εφαρμογή σου σε μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού για να μπορέσει να την κάνει αποδεκτή. Αν ο προγραμματιστής, επιλέξει και τις τρεις πλατφόρμες, τότε τον περιμένει έξτρα δουλειά.

2. Για την περίπτωση της Apple, πρέπει κανείς να εγγραφεί ως Apple Developer πληρώνοντας μια ετήσια συνδρομή της τάξεως των 100 περίπου δολαρίων. Η google και η Microsoft δίνουν τη δυνατότητα αυτή δωρεάν.

3. Υπάρχουν πλατφόρμες όπως είναι το Phonegap, που επιτρέπουν τον προγραμματισμό της εφαρμογής χρησιμοποιώντας html5, javascript και css (γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται και για να κάνουμε μια σελίδα στο ίντερνετ) και στη συνέχεια, αναλαμβάνουν να μεταγλωττίσουν τον κώδικα που γράψαμε σε όλες τις πλατφόρμες (Apple, Android, Windows Phone)! Εναλλακτικά αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια υπηρεσία για cross platform building, θα πρέπει να γράψουμε κώδικα σε διαφορετική προγραμματιστική γλώσσα ανά περίσταση. Έτσι, θα χρειαστεί να ξέρουμε java για Android, Objective C για Apple και HTML5/Javascript για Windows Phone.

4. Ένα πρόγραμμα γραφιστικής όπως είναι το Photoshop για τη δημιουργία των  εικονιδίων και γραφικών που θα υπάρχουν στην εφαρμογή. Υπάρχει μια πλειάδα από δωρεάν (public domain) υλικό που μπορεί να βρει κανείς διαθέσιμο στο διαδίκτυο αλλά για κάτι πιο ξεχωριστό θα πρέπει να το φτιάξει από το μηδέν ή να  το αναθέσει σε κάποιον γραφίστα.

5. Σε περίπτωση που κάποιος στοχεύσει κινητά με λειτουργικό Android, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τις δεκάδες διαφορετικές σε μέγεθος οθόνες που υπάρχουν και να φτιάξει την εφαρμογή του με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει όμορφη παντού (responsive design).

6. Επιλογή γλώσσας. Αν στόχος σας είναι η παγκόσμια αγορά, τότε απαραιτήτως θα πρέπει τα κείμενα της εφαρμογής σας να είναι στα αγγλικά.

7. Επιλογή μεταξύ δωρεάν / πληρωμένης εφαρμογής. Σε περίπτωση που κάποιος χρεώνει την εφαρμογή του ανά download και δεν την διαθέτει δωρεάν, τότε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.

8. Αγορά / κατοχή συσκευών για λόγους δοκιμής. Είναι σημαντικό αν θέλει να φτιάξει κάποιος μια εφαρμογή για iPhone για παράδειγμα, να διαθέτει μια τέτοια συσκευή για να μπορεί να δοκιμάσει το πόνημά του πριν το διαθέσει. Στο ίντερνετ μπορεί να βρει κανείς αρκετούς δωρεάν εξομοιωτές (emulators) αλλά η δοκιμή σε πραγματική συσκευή είναι αναντικατάστατη διαδικασία.

9. Υποστηρικτική σελίδα (landing page). Είναι καλή πρακτική η δημιουργία μιας ιστοσελίδας (ή blog) με πληροφορίες για την εφαρμογή σας αφού αρκετός κόσμος μαθαίνει για νέες εφαρμογές μέσω του διαδικτύου. Άλλωστε η δημιουργία μιας τέτοιας σελίδας μπορεί να γίνει εντελώς δωρεάν σε λιγότερο από μία μέρα.

10. Πλάνο για το μέλλον. Καλό είναι να δημιουργήσετε την εφαρμογή σας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να προσθέτετε συνεχώς νέες δυνατότητες και υπηρεσίες για να μένει το ενδιαφέρον των κατόχων της εφαρμογής αμείωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου