Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Γίνετε καλύτεροι επιχειρηματίες προσεγγίζοντας τη γυναίκα των ονείρων σας.

Αν και το παρόν άρθρο έχει γραφτεί από τη σκοπιά ενός άντρα, οι βασικές αρχές που διέπουν τις κοινωνικές δυναμικές που αναπτύσσονται στον μικρόκοσμο ενός χώρου διασκέδασης, ισχύουν και για τα δύο φύλα απαράλλακτες και βρίσκουν την τέλεια εφαρμογή τους στον χώρο των επιχειρήσεων.

Πολλές φορές θα έχετε βρεθεί με την παρέα σας σε κάποιο μπαράκι το βράδυ, με σκοπό να πιείτε το ποτό σας και να περάσετε ένα συνηθισμένο χαλαρό βράδυ. Ενώ όλα κυλάνε όμορφα κι ωραία, στην άλλη άκρη του χώρου που διασκεδάζετε, διακρίνετε τη γυναίκα των ονείρων σας να πίνει κι εκείνη το ποτό της. Κι ενώ το βράδυ προμηνυόταν χαλαρό και ρουτινιάρικο, ξαφνικά σας εμφυτεύεται η φυσιολογική επιθυμία να την προσεγγίσετε, να τη γνωρίσετε και να τη φλερτάρετε (με όποια σειρά σας βγαίνει αυτό!). Το άγχος αρχίζει να σας καταβάλει.

- Είναι η κατάλληλη στιγμή να προσεγγίσω;

- Τι θα πει ο κόσμος;

- Μήπως έχει αγόρι και τον περιμένει;

- Το ποτό της το βλέπω μισοτελειωμένο. Μήπως ετοιμάζεται να φύγει;

- Αν αποφασίσω να πάω πρέπει να βρω κάτι πρωτότυπο να πω. Δεν μου έρχεται τίποτα πρωτότυπο.

- Αν όμως δε με γουστάρει; Αν με απορρίψει μπροστά σε όλο τον κόσμο;

- Είναι πολύ όμορφη. Δε νομίζω ότι θα ήθελε κάποιον σαν εμένα δίπλα της.

- Είναι άκομψο να πάω εκεί και να αρχίσω να πλασάρω τον εαυτό μου, δεν είμαι κάνας πέφτουλας!

- κτλ κτλ

Οι σκέψεις αρχίζουν να κυριεύουν λοιπόν τον εγκέφαλό σας, οι χημικές εγκεφαλικές διεργασίες επιτελούν τον αρχέγονο σκοπό τους, που μας προφυλάσσουν από τις κακοτοπιές και που συνοψίζονται στο «μη μιλάς με αγνώστους» με το οποίο μας μεγαλώνουν κι επανερχόμαστε στη ζώνη άνεσης/ασφάλειάς μας (comfort/safe zone) και το βράδυ μας τελειώνει άδοξα. Η ισορροπία του χώρου δεν έχει διαταραχτεί. Καμία περίεργη κίνηση δεν έγινε έξω από τα συνηθισμένα. Άλλο ένα ασφαλές βράδυ, γυρίζετε σπίτι υγιείς, αλλά μόνοι.

Λίγες μέρες μετά στον ίδιο χώρο, ξαναβλέπετε τη γυναίκα των ονείρων σας, αυτή τη φορά όμως να συνοδεύεται από έναν άντρα τον οποίο θεωρείτε βάσει των δικών σας ιδεοληψιών κατώτερο της. Πιστεύετε πως είναι άδικο που μια τέτοια γυναίκα δεν είναι μαζί σας, ότι είστε άτυχοι, ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν, ότι αν σας δινόταν κι εσάς μια ευκαιρία να αποδείξετε πόσο φοβεροί είστε θα δικαιωνόσασταν, οπότε σκληραίνετε ακόμα περισσότερο τη στάση σας και αποφασίζετε να παραμείνετε ο εαυτός σας και όποια στην ευχή γυναίκα θέλει, ας σας ανακαλύψει εκείνη!

Είναι όμως τα πράγματα έτσι, ή μήπως ακολουθώντας μια τέτοια στάση, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια ζωή συμβατική, που θα αναλωθεί σε αναπόληση χαμένων ευκαιριών;

Βγείτε από το Matrix!

Ενώ στην ομώνυμη γνωστή ταινία, ο πρωταγωνιστής είχε μόνο μια ευκαιρία να ξεφύγει από το σύστημα που όρισαν άλλοι για εκείνον, στη ζωή μάς παρουσιάζονται περισσότερες από μία ευκαιρίες που συχνά υποτιμάμε ή χαραμίζουμε.

Μίληστε με αγνώστους!

Προς θεού δεν είστε παιδιά! Κοινωνικοποιηθείτε. Οι φίλοι και η οικογένειά μας είναι κάτι το ιερό, αλλά είναι και κομμάτι της ρουτίνας και της στασιμότητάς μας. Υπάρχουν για να μας κρατάνε ασφαλείς. Είναι κάτι το δεδομένο. Σπάνια η αλλαγή θα έρθει από το στενό μας περίγυρο. Οι ρίζες μας είναι αυτές που πρέπει να κάνουν το πάτημά μας πιο γερό για νέες προσπάθειες κι όχι να είναι τα δεσμά που μας κρατάνε στο έδαφος.

Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσεγγίσετε

Δεν υπάρχουν ιδανικές στιγμές για να επιχειρήσετε κάτι. Οι τέλειες συνθήκες μπορεί να συναντώνται σε ταινίες του Χόλυγουντ αλλά η πραγματικότητα είναι πεζή. Θα πρέπει να δοκιμάσετε για να δείτε. Η αποτυχία είναι το μόνο δεδομένο. Η επιτυχία είναι το ενδεχόμενο που έχουν το προνόμιο να δοκιμάζουν μόνο οι περισσότερο τολμηροί.

Το άγχος προσέγγισης είναι ό,τι καλύτερο σας έχει συμβεί

Αν ο άνθρωπος δεν είχε κανένα άγχος για κάτι το καινούργιο, τότε πολλοί άνθρωποι θα είχαν πρόωρο τέλος. Το άγχος προσέγγισης σε βοηθά να εκτιμήσεις και να αναλύσεις κάποιους σημαντικούς παράγοντες, αρκεί όμως να μη σε αποτρέπει από το να προσεγγίσεις. Όταν επιχειρείτε λοιπόν κάτι, είναι βασικό να υπολογίζετε και όλες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία.

Η εμφάνιση δε μετράει

Έστω ότι βγει μια επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία, το να έχετε μπλε μάτια βοηθάει στις επιτυχίες σας με το άλλο φύλο σε μεγάλο βαθμό. Η γνώση αυτής της πληροφορίας, πώς ακριβώς σας βοηθάει; Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας έτσι κι αλλιώς ξεκινώντας, παίζει πάντα με τις πιθανότητες εναντίον του. Βλέπει φως, εκεί που οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι και διακρίνει ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδο.

Μην είστε ο εαυτός σας!

Η μεγαλύτερη πλάνη που έχει κάθε άνθρωπος είναι ότι θέλει να είναι αποδεκτός όντας ο εαυτός του. Υποσυνείδητα όμως εννοεί ότι θέλουν να αποδεχτούν οι άλλοι τα ελαττώματά του για να μην τα διορθώσει ποτέ! Μείνετε μακριά από τους ανθρώπους που σας αγαπάνε για τα ελαττώματά σας. Θα είναι οι πρώτοι που θα κοντράρουν την όποια θετική εξέλιξή σας. Αντιθέτως, να θέλετε να είστε ο καλύτερος εαυτός σας. Αυτός που αποζητά συνεχώς την εξέλιξη. Που σας επιβραβεύει όταν επιχειρείτε και δοκιμάζετε καινούρια πράγματα.

Be the buyer, not the seller!

Οι άνθρωποι μισούν τους πλασιέ. Όταν επιχειρείτε κάτι, ανακοινώστε στον κόσμο την ιδέα σας, αλλά μην τους την πλασάρετε. Μια καλή ιδέα λάμπει από μόνη της και μια επιτυχία στον επιχειρηματικό χώρο δεν χρειάζεται ντουντούκα. Οι περισσότερες επιτυχημένες διαφημίσεις πλέον δεν εστιάζουν στο να πουλήσουν το προϊόν, αλλά «αγοράζουν» το κοινό τους, το επιλέγουν αυτές κι αφήνουν τον καταναλωτή να πλασαριστεί ως ο ιδανικός κάτοχος του εκάστοτε διαφημιζόμενου αντικειμένου ή υπηρεσίας.

Αυτός που μιλάει περισσότερο, έχει χαμηλότερη αξία

Φανταστείτε έναν οπαδό ενός καλλιτέχνη όταν συναντά το είδωλό του από κοντά. Το 90% της κουβέντας συνεισφέρεται από τον οπαδό και το 10% από τον καλλιτέχνη, ο οποίος συχνά περιορίζεται σε κάποια σύντομη ευχαριστία. Η αξία του άλλωστε είναι δεδομένη. Δεν έχει να αποδείξει κάτι και αφήνει τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον. Επικεντρωθείτε λοιπόν στο να δουλέψετε σκληρά πάνω στο εγχείρημά σας κι αφήστε τους άλλους να σχολιάσουν το έργο σας. Έχετε δει κανέναν σοβαρό stand-up comedian να γελάει μαζί με το κοινό του μετά από κάθε αστείο που λέει;

Ο κόσμος δε θα πει τίποτα!

Μην έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Η γη δεν περιστρέφεται γύρω από εσάς και την επιχείρησή σας. Είτε βρείτε την γυναίκα των ονείρων σας, είτε δημιουργήσετε την επιχείρηση που πάντα οραματιζόσασταν, ο κόσμος θα ενδιαφερθεί πρόσκαιρα ή όσο επηρεάζεται άμεσα από τη δράση σας. Κινηθείτε με κύριο άξονα τις προσωπικές σας επιδιώξεις. Βγείτε από την comfort zone σας επειδή το θέλετε πρωτίστως εσείς.

Μην έχετε ως αυτοσκοπό το να είστε πρωτότυποι

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ασυνήθιστες και πρωτότυπες πατέντες, gadgets, κτλ που για κάποιο λόγο δεν «τσούλησαν» ποτέ. Κανείς δε θα θυμάται ίσως το ποδήλατο με σέλα από τιτάνιο, όλοι όμως θα αγκαλιάσουν ένα υπάρχον προϊόν ή υπηρεσία που προϋπήρχε μεν αλλά εσείς «απλά» βελτιώσατε και κάνατε πιο χρηστικό. Φανταστείτε ο Zuckerberg να έλεγε: «τι δουλειά έχω εγώ τώρα να ασχολούμαι με κοινωνικά δίκτυα, αφού υπάρχει το myspace και το hi5 για τέτοιες δουλειές».

Στοχεύστε στη δράση και μην πέφτετε στην λούμπα της αντίδρασης

Σε ένα πάρτι, εκδήλωση, meeting, κτλ είστε αυτός που δρα πρώτος και παίρνει πρωτοβουλίες ή αυτός που απλά αντιδρά στις συνθήκες που διαμορφώνονται από το περιβάλλον και περιορίζεται στο να ακολουθεί τις εξελίξεις; Όπως οι γυναίκες λατρεύουν τους αποφασιστικούς άντρες, έτσι και ο κόσμος θα υποδεχτεί με θέρμη μια ιδέα, εγχείρημα, ή επιχείρηση η οποία διακρίνεται από ηγετικό πνεύμα και αυθεντική τόλμη.

Γιορτάστε τις αποτυχίες, ξεκουραστείτε στις επιτυχίες

Κάθε επιτυχημένη προσπάθεια είναι ένας στόχος που έχει επιτευχθεί. Αράξτε κι απολαύστε την. Κάθε αποτυχία είναι αφορμή για νέα δράση. Περιπέτεια. Εξέλιξη. Έτσι κι αλλιώς κάνετε ό,τι κάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό τον ανθρώπων. Τολμάτε και βγαίνετε έξω από τα όριά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου